OGŁOSZENIA

Stanowisko Starosty Gołdapskiego wobec konfliktu między radnymi

Pod koniec października br. pisaliśmy o tym, że jedna z radnych zapytała przewodniczącą Rady Powiatu Alicję Iwaniuk o to, czy kobieta, wykorzystując swoją pracę i możliwości inwigilowała ją na jednej z platform usług elektronicznych a dokładniej PUE ZUS. Chciała dowiedzieć się jakie informacje i w jakim celu próbowała pozyskać przewodnicząca rady (więcej tutaj)

W związku z zaistniałą sytuacją postanowiliśmy zapytać Starostę Panią Marzannę Wardziejewską, jakie jest jej stanowisko w tej sprawie i czy zamierza nadzorować sytuację, a w razie takiej potrzeby wyciągnąć konsekwencje wobec Przewodniczącej Rady Powiatu.

Odpowiedź jest co najmniej zaskakująca, okazuje się bowiem, że Starosta nie posiada nawet takich kompetencji.

” Starosta jest jednym z 15 radnych i nie może wywierać żadnych nakazów, poleceń wobec innych radnych … wobec takiego stanu prawnego niedopuszczalne jest, aby starosta nadzorował ” sytuację ” czy też miał zobligować radną do złożenia wyjaśnień. ”