Nie od dziś wiadomo, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie a trzecim na świecie.
Oprócz tego, że stanowi źródło zdrowia to Polacy bardzo chętnie sięgają po ten owoc – zarówno dzieci jak i dorośli. Walory smakowe, aromaty, barwy oraz mnogość odmian to nie jedyne jego zalety.
Jabłka to źródło polifenoli, które działają przeciwutleniająco – ograniczają ryzyko zachorowania na pewne zakaźnie choroby przewlekłe. Zawarte w jabłkach pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Co za tym idzie – poprawę perystaltyki jelit.
Zbawienny wpływ jabłek na surowo jest nam znany a co z przetwórstwem? Sokami? Okazuje się, że wystarczy wypić jedną szklankę mętnego soku jabłkowego, aby dostarczyć organizmowi od 50 do 100 mg polifenoli. Co więcej, 200 ml soku zapewnia ok. 220 g potasu. Oznacza to, że pokrywa 12% dziennych Referencyjnych Wartości Spożywania w przypadku osoby dorosłej. Pierwiastek ten przyczynia się do utrzymania właściwego ciśnienia krwi czy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
W Polsce funkcjonuje obecnie wiele tłoczni soków, do których klienci sami mogą dostarczyć „surowiec”. Owoce są myte mechanicznie, najpierw rozdrabniane a później tłoczone. Następnie ma miejsce delikatna pasteryzacja w temperaturze ok. 80 °C, po czym gorący sok jest wlewany do opakowania.
Na terenie powiatu gołdapskiego soki można tłoczyć w Zatykach.
Jabłka w Polsce uprawiane są głównie w Sadach Grójeckich (Mazowsze), na Lubelszczyźnie, Wyżynie Sandomierskiej (woj. Świętokrzyskie), Sądecczyźnie, Podgórzu Wiśnickim (Małopolska), Wzgórzach Trzebnickich (Dolny Śląsk) i w Północnej Jurze (woj. Śląskie). To zagłębia, gdzie występują ogromne połacie sadów. Według danych GUS powierzchnia uprawy jabłek w latach 2016-2018 wynosiła 177 tys. ha.
Na tę chwilę znanych jest ponad 10 tys. odmian, w tym około 250 uprawianych w Polsce. Stanowią one jedne z ulubionych owoców Polaków ze względu na wielorakość odmian i dostępność.
Jabłka wśród Polaków cieszą się najwięcej spożywaniem na surowo lub w formie przetworzonej – głównie soku.
Jako ciekawostkę można potraktować fakt, że jabłko nadaje się do spożycia niemal w całości – należy pozostawić tylko ogonek.
Mamy teraz sezon na te owoce. Warto zaopatrzyć się w przetwory na zimę: soki, kompoty, dżemy, musy. Miło jest w środku zimy odtworzyć słoik z konfiturą i przypomnieć sobie zapach lata.