Jak mówi definicja – czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca.
Podstawowe rodzaje czekolady:
- Gorzka Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy, niewiele cukru i często domieszkę wanilii. Jest uznawana za najbardziej wartościową czekoladę i najlepszą jakościowo.
- Deserowa Ilość miazgi kakaowej waha się od 30 do 70%.
- Mleczna Zawartość miazgi nie przekracza 50%, najczęściej wynosi 20%. Czekolada ta składa się ponadto z mleka i tłuszczu kakaowego lub roślinnego, a zawartość cukru dochodzi do 50%. Dodawane są do niej sztuczne substancje smakowe.
- Biała Nie zawiera miazgi kakaowej, oczekiwany smak uzyskuje się dzięki masłu kakaowemu. Pozostałe składniki to: cukier, mleko i wanilia.
Jakie są właściwości zdrowotne czekolady?
- węglowodany – podstawowe źródło energii, bardzo wpływa na pracę mózgu
- magnez – odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych
- żelazo – niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie
- niacyna – wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie
Dowiedziono, że zawarta w ciemnej czekoladzie teobromina łagodzi kaszel
Dzięki tej substancji wspomagana jest prawidłowa praca nerek, tak więc działa moczopędnie. Z kolei cynk pełni ważne funkcje w organizmie, m.in. związane z prawidłową pracą układu odpornościowego.
Już w starożytności znano i wykorzystywano działanie czekolady – w gorączce, problemach trawiennych, czy bólach głowy.
Zatem dzisiaj śmiało, bez namysłu możemy skonsumować pyszniutką, ulubioną czekoladę !
Smacznego 🙂