OGŁOSZENIA
There are no ads matching your search criteria.

Dziś słodkie, przepyszne święto – czyli Dzień Czekolady !

Jak mówi definicja – czekolada to  wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca.

Podstawowe rodzaje czekolady:

  • Gorzka Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy, niewiele cukru i często domieszkę wanilii. Jest uznawana za najbardziej wartościową czekoladę i najlepszą jakościowo.
  • Deserowa Ilość miazgi kakaowej waha się od 30 do 70%.
  • Mleczna Zawartość miazgi nie przekracza 50%, najczęściej wynosi 20%. Czekolada ta składa się ponadto z mleka i  tłuszczu kakaowego lub roślinnego, a zawartość cukru dochodzi do 50%. Dodawane są do niej sztuczne substancje smakowe.
  • Biała Nie zawiera miazgi kakaowej, oczekiwany smak uzyskuje się dzięki masłu kakaowemu. Pozostałe składniki to: cukier, mleko i wanilia.

Jakie są właściwości zdrowotne czekolady?

  • węglowodany – podstawowe źródło energii, bardzo wpływa na pracę mózgu
  • magnez – odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych
  • żelazo – niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie
  • niacyna – wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie

Dowiedziono, że zawarta w ciemnej czekoladzie teobromina łagodzi kaszel

Dzięki tej substancji wspomagana jest prawidłowa praca nerek, tak więc działa moczopędnie. Z kolei cynk pełni ważne funkcje w organizmie, m.in. związane z prawidłową pracą układu odpornościowego.

Już w starożytności znano i wykorzystywano działanie czekolady – w gorączce, problemach trawiennych, czy bólach głowy.

Zatem dzisiaj śmiało, bez namysłu możemy skonsumować pyszniutką, ulubioną czekoladę !

Smacznego 🙂

Ubezpieczenia
Fotowoltaika
Naprawa Motorów
BANK BNP PARIBAS
Sauna