Czy istnieje coś niskokalorycznego, smacznego i jeszcze dodatkowo zdrowego?
Wydawałoby się, że to nierealne. A jednak ! Wtedy wchodzi on, cały na czerwono –BURAK !
Dzisiaj, 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka !
Burak to niskokaloryczne warzywo, które bogate jest w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany, czyli naturalne niebieskie, czerwone i fioletowe barwniki pochodzenia roślinnego o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe.
Ponadto burak posiada dużą zawartość witaminy C, która zapobiega przed infekcjami i przeziębieniem, w związku z czym najlepiej przede wszystkim spożywać go w okresie jesienno-zimowym lub po prostu cały rok.
Osoby, które walczą z nadwagą lub chciałby schudnąć powinny włączyć do diety właśnie buraka, gdyż barwniki wchodzące w skład buraka, mają właściwości przeciwutleniające, czyli najprościej mówiąc – wspomagające przemianę materii, co skutkuje usunięciem szkodliwych toksyn z organizmu.
Aby o burakach nie zapomnieć i wprowadzić w życie na dobre, warto przygotować np. sok lub zakwas z buraków.
Stworzenie takiego soku kosztuje naprawdę niewiele- z uwagi na cenę buraków- a działa cuda.
Przepis na zakwas z buraków:
- Składniki:
– 2 kg buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli kamiennej
– duży, najlepiej 5 litrowy słoik
- Przygotowanie:
Buraki pokroić na mniejsze kawałki i układać w słoju na przemian dodając ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie tworzymy solankę, czyli – do garnka wlewamy 4 litry wody i wsypujemy 4 łyżki soli kamiennej.
Całość zalewamy solanką (solanki musi być tyle, by były przykryte buraki). Słoik przykrywamy bawełnianą szmatką i pozostawiamy na 6 dni.
W trakcie kiszenia sprawdzamy, czy przypadkiem na powierzchni nie pojawia się pleśń. Jeżeli się pojawiła cały zakwas należy wylać. Po 6 dniach zakwas powinien być gotowy. Po zlaniu gotowego zakwasu, buraczki można ponownie zalać wodą z solą i kisić po raz kolejny.
Zakwas należy przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO ! 😉