Wraz z upływem lat przekonujemy się, że istnieją w życiu większe obawy niż kontakt z pokrzywą, bo przecież kto jako dziecko nie bał się tej rośliny.
A więc…
Pokrzywa w wierzeniach ludowych była uważana za roślinę chroniącą dom. Słowianie okadzali nią domostwa, a jej pęczki zawieszali pod strzechą, aby ustrzec się przed demonami. Starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm, natomiast Hipokrates uważał pokrzywę za leczniczą królową wszystkich ziół.
Ta niepozorna roślina, choć uważana za nieprzyjazną, wyrasta na łąkach i piaskach. Musi mieć ogromną moc, skoro radzi sobie nawet w nieprzyjaznych warunkach. W naszym klimacie to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. To już ostatni moment, aby nazbierać majowej pokrzywy. Zróbcie zapasy na cały rok, aby móc wzmacniać organizm w naturalny sposób.
Co skrywa w sobie pokrzywa?
- Witamina C – która wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza usuwanie nadmiaru wody oraz przyspiesza trawienie;
- Witaminy z grupy B i K – ta druga działa pozytywnie na krzepliwość krwi, gojenie ran oraz zapewnia odpowiednią mineralizację kości
- Chlorofil zawarty w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości
- Glikozydy flawonoidowe – stymulują neutrofilię, co przekłada się na wspieranie systemu immunologicznego ww zwalczaniu infekcji
- Krzem, żelazo, jod, fosfor, magnez, potas i wapń, kwas foliowy
- sole mineralne

Właściwości przeciwbólowe
W procesie analiz udowodniono, że pokrzywa łagodzi ból pojawiający się m.in. w rezultacie zapalenia stawów, zwyrodnień, stanów reumatycznych, naciągnięcia ścięgien czy nadwyrężeń wynikających z uprawiania sportu, a także bolesność w okolicach kręgosłupa. Liście pokrzywy można stosować także w formie okładów przeciwbólowych.
Właściwości krwiotwórcze
Z uwagi na swoje funkcje krwiotwórcze może być stosowana również jako uzupełnienie leczenia anemii. Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i krwinek czerwonych.
Właściwości moczopędne
Picie naparu z pokrzywy polecane jest pacjentom cierpiącym na stany zapalne nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych, kamicę nerkową, skąpomocz.
Właściwości oczyszczające po antybiotykoterapii
Aby oczyścić i zregenerować organizm po kuracji antybiotykami zalecane jest picie pokrzywy. Pomaga ona w usunięciu z organizmu metabolitów(pozostałych po lekach), oczyszcza wątrobę i nerki.
Wspomaga leczenie alergii
W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, które wykazały, że pokrzywa działa przeciwalergicznie i zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego.
Spowalnia procesy starzenia
Pokrzywa zawiera antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki, odpowiadające za starzenie organizmu i przyczyniające się do takich chorób, jak: Choroba Parkinsona, Alzheimera, choroby oczu, serca i układu krążenia, nowotwory, cukrzycę.
Właściwości kosmetyczne
Pokrzywa często spotykana jest w składzie szamponów, odżywek do włosów, balsamów do ciała, mydeł, peelingów i wielu innych produktów. Działa przeciwłupieżowo i przeciwtrądzikowo. Zapobiga wypadaniu włosów oraz wzmaxcnia je.
PRZECIWSKAZANIA:
-przyjmowanie leków na cukrzycę
-ze względu na możliwość intensywnego krwawienia, pokrzywa nie powinna być przyjmowana przed zabiegami chirurgicznymi i bezpośrednio po nich
-wysoki poziom żelaza
-kobiety w ciąży powinny skonsultować stosowanie pokrzywy z lekarzem
CIEKAWOSTKI:
- Wyciśnięty sok z pokrzywy można mrozić np. w formie kostek lodu, aby później dodać np. do koktajli czy napojów
- Pokrzywę palono jak papierosy
- Dawni Słowianie wierzyli, że dym z pokrzywy przepędza demony
- W samych Niemczech zużycie ziela pokrzywy szacowane jest na około 500 t rocznie, co stawia ją na trzecim miejscu obok takich surowców jak rumianek i nasiona lnu.

Zupa z pokrzywy, jest orzeźwiająca i sycąca. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Jest tania, a może stać się hitem domowego stołu.
*PRZEPIS NA ZUPĘ ZE ŚWIEŻEJ POKRZYWY*
Składniki:
– 3 pęczki świeżej pokrzywy
-200 ml mleka kokosowego
-2 l. bulionu
-kilka listków świeżego lubczyku
-1 por
-1 cebula
-3-4 średniej wielkości ziemniaki
-1 marchewka
-1 pietruszka
-2 łodygi selera naciowego
-3 ząbki czosnku
-natka pietruszki
-1 łyżka masła
-1 łyżka oliwy
– sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Przepis:
Na maśle i oliwie szklimy pokrojony por, cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wstępnie doprawiamy solą i pieprzem.
Po kilku minutach warzywa podlewamy gorącym bulionem. Całość gotujemy około 15 minut. Dodajemy umyte i posiekane pokrzywy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Gdy warzywa są miękkie dolewamy mleko kokosowe, posiekaną natkę pietruszki i lubczyk. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego