OGŁOSZENIA
There are no ads matching your search criteria.

Wykopki, wypiekanie babki i klimatyczne ognisko- dzień Pieczonego Ziemniaka w SP3

W ubiegłym tygodniu dzieci z klasy 1b i 3b z SP 3 w Gołdapi świętowały Dzień Pieczonego Ziemniaka. Celebracja rozpoczęła się wykopkami. Dzieci z wielką ochotą zbierały wykopane przez kopaczkę ziemniaki. W nagrodę zaś po ciężkiej pracy piekły kiełbasę przy ognisku.

Nie zabrakło też zabaw ruchowych, z których dzieci z ochotą skorzystały. Uczniowie zapoznały się bliżej z pracą rolnika, polnymi roślinami, zwłaszcza okopowymi. Tradycyjnie zajęciom towarzyszyło czytanie. Tym razem lekturą był tekst „Zmartwienie ziemniaka”, którego treści w krótkim czasie za pomocą ilustracji dzieci nauczyły się w oka mgnieniu.

Następnie podczas zajęć kulinarnych uczniowie zmagali się z wyzwaniem upieczenia babki ziemniaczanej.

Z zapałem obierali, tarkowali kartofle i mieszały składniki do babki. Z niecierpliwością czekali na degustację. Babka smakowała wyśmienicie. Przekonały się do jej smaku nawet ci uczniowie, którzy za nią nie przepadali. Zajęcia w pichceniu udało się zorganizować dzięki finansowemu wsparciu rodziców oraz wyposażeniu sali w ramach Rządowego Projektu „Laboratoria Przyszłości”.

Wychowawczynie serdecznie dziękują Państwu Monice i Mariuszowi Wójtowiczom za organizację wykopów, ogniska i podarowanie ziemniaków na babkę oraz Paniom Magdalenie Kamińskiej i Annie Świąder za pomoc podczas zajęć kulinarnych.

Sylwia Kurpios-Sawicka

Emilia Sznurkowska

Ubezpieczenia
Naprawa Motorów
Fotowoltaika