Co roku 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta.
To idealna okazja, by przygotować domowe słodkości. Aby upiec pyszne ciasto, wcale nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem. Wystarczy dobry przepis i trochę serca.
Pierwsze dania przypominające współczesne ciasta mają swoje początki już w epoce neolitu tj. 5 tys. lat temu.
Późniejsze lata pokazują ewolucję, jaką przeżyło wypiekanie ciasta. Okazuje się, że na przestrzeni lat postrzeganie produkowania ciast przechodziło niemałe zmiany. Z początku w ciastach nie znajdował się współcześnie znany cukier czy miód.
Kolejnym etapem w rozwoju cukrownictwa była pierwsza europejska szkoła cukiernictwa powstała w XI wieku w Solerno. Do ewolucji ciasta przyczyniło się znacznie stworzenie czekolady. To właśnie ona nadała ówczesnym cukiernikom nowego smaku, który mógł być z powodzeniem dodawany do wypieków.
Wypiekanie ciast, ciasteczek i wielu innych słodkich produktów stało się pomysłem na biznes. Cukiernictwo jest jednym z najbardziej dochodowych i popularnych interesów.
Pamiętajcie, w święto ciasta nie liczą się kalorie i ilość spożytego cukru ! Świętujcie ten dzień !
Jeśli podobają Ci się nasze artykuły i masz ochotę nas wesprzeć to zostań naszym patronem. (LINK PONIŻEJ)
https://patronite.pl/TerazGoldap/description?fbclid