OGŁOSZENIA

Wegetarianizm – trend czy styl życia?

veg-1658732_960_720

Choć wegetarianizm jest bardzo popularny na całym świecie, wciąż krąży wiele mitów odnośnie żywienia wegetarian.

Wciąż niektórzy myślą, że wegetarianin to po prostu ktoś, kogo nie warto częstować schabowym. Ludzie uważają również, że wegetarianin to osoba wychudzona i wiecznie głodna, a niejedzenie mięsa to tylko moda, która przeminie. Otóż to nie prawda.

Ludzie przechodzą na wegetarianizm z wielu powodów. Bardzo często są to kwestie zdrowotne, religijne bądź ekologiczne i etyczne. Osoby na diecie bezmięsnej są mniej narażone na udary mózgu, nadciśnienie, choroby oczu, choroby układu krążenia, cukrzycę, otyłość i choroby nowotworowe. Wegetarianie są statystycznie szczuplejsi od mięsożerców – różnica wynosi od 1 do 5 punktów BMI.

Dieta wegetarian cechuje się niską zawartością tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jako że większość osób rezygnujących z mięsa zastępuje je dużą ilością warzyw i owoców, dostarczają sobie mnóstwa witamin, minerałów oraz błonnika. Najważniejsza jest jednak wiedza i świadomość.

Przyjmowanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest w diecie wegetarianina najważniejsze i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Jeśli bez przygotowania, z dnia na dzień po prostu odstawimy produkty pochodzenia zwierzęcego, możemy niechcący wyrządzić sobie dużą krzywdę. Dieta bezmięsna często bywa uboga w białko, żelazo oraz witaminę B12. Oczywiście, nie musi tak być, jednak aby wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego nie odbiło się na funkcjonowaniu naszego organizmu, musimy robić to z głową.

Co więc uwzględnić w diecie bezmięsnej, aby prawidłowo funkcjonować?

Oczywiście, warzywa i owoce. Należy zjadać pięć porcji tego typu produktów dziennie. Osoby spożywające mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego miewają z tym problem – zaś po wyeliminowaniu tych produktów staje się to bajecznie łatwe. Drugą, bardzo ważną częścią diety bezmięsnej są produkty zbożowe. Oczywiście, najbardziej wartościowe są te z pełnego ziarna, które zawierają spore ilości cennego białka.

Sprawdziliśmy, co statystyki mówią o wegetarianach w Polsce. Otóż okazuje się, że aż 1/5 Polaków nie je mięsa.

Bardziej skłonne do wegetarianizmu są kobiety, a najwięcej osób deklarujących wegetarianizm mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat. To aż 70,71% z wszystkich ankietowanych osób, które nie jedzą mięsa.

Najmniej liczną grupę stanowią osoby z przedziału wiekowego 46-55 lat ( zaledwie 2,37% ) . Co ciekawe osoby deklarujące wegetarianizm mają głównie średnie i wyższe wykształcenie (średnie – 49,85%, wyższe – 49,15%). Zaledwie 1% to ankietowani z wykształceniem podstawowym (dokładnie 1,02%).

Najbardziej wegetariańskim miastem w kwietniu 2021 roku okrzyknięto Wrocław. Aż 24,59 % mieszkańców to osoby niejedzące mięsa.

Na drugim miejscu uplasowała się Warszawa – 23,11 % mieszkańców.

Na 3 natomiast Kraków 21,60 %.