Dziś swoje święto obchodzi jeden z najpopularniejszych słodkich wypieków – beza ! Najlepsza ma chrupiącą, twardą i jasną skórkę , a w środku kryje skarmelizowany cukier.
W cukiernictwie wyróżnia się trzy rodzaje bez .
- francuska – podobno najłatwiejsza do wykonania, sporządzana na zimno
- włoska – sporządzana z zaparzeniem
- szwajcarska – sporządzana na ciepło
W cukierniach możemy spotkać bezy w różnych postaciach. Te najczęściej spotykane to bezy w formie małych ciastek oraz torciki bezowe przekładane kremami i owocami.
Wiadomo jednak nie od dziś, że królową bez jest zdecydowanie Beza Pavlova . Zaskakuje nie tylko swoim smakiem ale również historią.
Święto bezy nieprzypadkowo wypada właśnie 12 lutego. Tego dnia obchodzona jest również rocznica urodzin rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej . To właśnie od jej nazwiska pochodzi nazwa tego wypieku. Podobno deser ten został przyrządzony po raz pierwszy specjalnie na wizytę Anny Pavlovej w australijskim mieście Perth w 1926 lub 1929 roku.
Beza Pavlova różni się od innych bez tym , że przekładana jest kremem na bazie serka mascarpone lub bitą śmietaną i udekorowana jest rożnego rodzaju owocami ( najczęściej truskawkami, malinami, borówkami ).
Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo atrakcyjna wizualnie!
Jak uczcić święto bezy ?
Oczywiście jedyne, co przychodzi do głowy to bezkarnie delektować się tym przysmakiem ! Można się w niego zaopatrzyć w cukierni, ale również spróbować swoich sił i przygotować ją samemu . Przygotowanie bezy jest nieco czasochłonne i wymaga dokładności, ale zapewniamy was, że będzie warto !
Beza powinna powstawać w sterylnych warunkach, stąd polecane jest użycie miski szklanej lub metalowej. Na plastikowych naczyniach gromadzi się tłuszcz, po którym białka spływają do naczynia. Kluczowym momentem jest ubijanie białek, ponieważ tutaj najłatwiej popełnić błąd. „ Przebicia” białek można uniknąć – należy początkowo miksować je na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając moc urządzenia. Kiedy będą wystarczające spienione, ale nie sztywne, dodajemy kolejne partie cukru. Jeśli cukier się rozpuści, a po przechyleniu naczynia piana jest sztywna, to znak że nasz przysmak będzie chrupiący i stabilny. W ten sposób możemy być pewni, że beza nie opadnie, co jest najczęstszym problemem. Pamiętajcie również : przy oddzielaniu białka jajek od żółtek – w białkach nie może być nawet najmniejszych ilości żółtka!
Dla tych, którzy postanowią dziś upiec swoją pierwsza bezę – zostawiamy sprawdzony przepis . A tych, którzy są już wprawieni, zachęcamy do wstawienia waszych bez w komentarzach !
Życzymy miłej soboty i smacznej bezy !
Składniki na bezę
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
- szczypta soli
Składniki na krem
- 125 g serka mascarpone
- 200 g słodkiej śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać ocet i skrobię i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita.
- Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
- Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.
- Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
- Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Zacząć od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając, aby śmietana nie chlapała). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Udekorować owocami.
Jeśli podobają Ci się nasze artykuły i masz ochotę nas wesprzeć to zostań naszym patronem. (LINK PONIŻEJ) https://patronite.pl/TerazGoldap/description?