OGŁOSZENIA

Te ptaki są wierne, lojalne, a nawet popełniają samobójstwa ! Nie uwierzycie czym jeszcze zaskakują!

Jutro, jak co roku 20 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Wiedzy o Pingwinach. Z tej okazji chcielibyśmy przedstawić wam bliżej te urocze ssaki ! 

Pingwiny to niezwykle piękne ptaki, które znane są praktycznie na całym świecie. Zdecydowanie należą one do tych zwierząt, które warto bliżej poznać, dlatego poniższe ciekawostki w dużym stopniu pomogą przybliżyć zarówno ich sylwetkę jak i historie, co pozwoli w znaczący sposób zrozumieć ich ogromny fenomen. 

  • Pierwsza ciekawostka, która dotyczy pingwinów, jest jednocześnie niezwykle istotna. Otóż są to ptaki, które nie posiadają umiejętności latania. Biorąc pod uwagę długość życia pingwinów, to żyją około 20 lat. Najstarszy z nich żył jednak o wiele dłużej, gdyż udało mu się przeżyć aż 40.
  • Ich waga może być bardzo różna. Otóż typowy mały pingwin waży około półtora kilograma, zaś pingwin cesarski do dwudziestu trzech kilogramów. Waga największych osobników dochodzi często do czterdziestu kilogramów.
  • Pingwin został po raz pierwszy opisany w szesnastym wieku, kiedy to uznano go za dość dziwną gęś. Faktem jest natomiast, że pingwiny żyją na naszej planecie już ponad sześćdziesiąt milionów lat, czego dowiodły wykopaliska archeologiczne i badania porównawcze. 
  • Występują głównie przy zimnych morzach na półkuli południowej -zamieszkują głównie Antarktydę, wybrzeże Ameryki Południowej oraz Nową Zelandię
  • Żywią się pokarmem zwierzęcym, które zdobywają w morzu (na przykład rybami).
  • Pingwiny nie przejmują się tradycyjną rolą męską przypisaną przez społeczeństwo. To właśnie pingwin wysiaduje jajo, zaś pani pingwinowa poszukuje pożywienia !
  • Ptaki te w bardzo interesujący sposób, potrafią znosić zimno, jak i również różnorakie zamiecie śnieżne. Gdy występują powyższe sytuacje, to zbijają się one ciasno jeden obok drugiego obrócone plecami do wiatru. Potrafią tak stać nawet wiele długich godzin.
  • Niezwykle interesującą ciekawostką jest fakt, że pingwiny jedzą kamienie. Ma to podwójne znaczenie, gdyż po pierwsze pomagają one zmielić im zjedzony pokarm, jak i również zwiększają ich masę, dzięki czemu mogą one głębiej nurkować. 
  • Pingwiny można nazwać zwierzętami niezwykle szybkimi. Otóż pingwin cesarski potrafi osiągnąć prędkość podczas pływania sięgającą nawet sześćdziesięciu kilometrów na godzinę.
  • Wszystkie posiadają jedynie trzy palce u swoich stóp. 
  • Nie mogą one spędzić pod wodą dłużej niż 15 minut.
  • Pingwiny to jeden z nielicznych gatunków zwierząt, pośród których zdarzają się związki homoseksualne.
  • Ogony pingwinów są krótkie, sztywne i wraz z nogami pełnią funkcję steru.
  • Samiec pingwina cesarskiego, w okresie wylęgu potrafi nie jeść ponad 115 dni.
  • Pingwiny posiadają na swoich językach miękkie kolce, które w dużym stopniu pomagają im utrzymać schwytane przez nie chwile wcześniej ryby.
  • To również jedyne ptaki, które posiadają naturalnie pionizowaną postawę ciała.
  • Pingwiny, podobnie jak ludzie, mają łaskotki i reagują na nie tak, jak człowiek.
  • Ptaki te nie uciekają w popłochu przed turystami, ponieważ nie kojarzą im się oni z naturalnym zagrożeniem i nie spodziewają się niczego złego na lądzie. Największym niebezpieczeństwem dla pingwinów są stworzenia występujące w wodzie takie, jak rekiny czy uchatki.
  • Pingwiny są wierne i lojalne. Para, która wydała na świat młode, wraca do siebie przez kilkanaście lat, nawet jeśli związek ten przerywany jest długimi rozłąkami.
  • Z pingwinami wiąże się także przykra ciekawostka. Otóż zaobserwowano przypadki, gdzie pingwin potrafi niespodziewanie oddalić się od swojego stada prosto do oceanu, popełniając w ten sposób samobójstwo.
  • Niestety, przykry jest również fakt, że aż dziesięć z siedemnastu gatunków pingwinów zagrożonych jest wyginięciem.

Jak sami widzicie, pingwiny to naprawdę interesujące zwierzęta!

Rol-Masz
Eko-pal
Sauna
Proniek
Beauty Space
PK Serwis 2023