Salmonella w jajach i filetach z kurczaka. GIS wydał ostrzeżenie

Salmonella w jajach i filetach z kurczaka. GIS wydał ostrzeżenie źródło zdjęcia: Image by Couleur from Pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykryto bakterie salmonelli w mięsie drobiowym i jajach.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o bakteriach salmonelli w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus. Niektóre partie jaj tej firmy zostały wycofane z obrotu.

TUTAJ SPRAWDZISZ NUMERY PARTII

 

Jajka wycofane z obiegu mają oznaczenie na skorupce o treści „1PL 30261302 W-WYBIEG”.

Salmonelle wykryto także w filetach z kurczaka w marynacie, sprzedawanych w sieci sklepów Żabka.

Uwaga❗️Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktu pn. PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G ze względu na…

Opublikowany przez Główny Inspektorat Sanitarny Środa, 2 września 2020

 

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

 

 

Źródło:RMF24

Komentarze



    Brak komentarzy