Na zły humor, chandrę i lepsze zdrowie – Światowy Dzień Czekolady

Na zły humor, chandrę i lepsze zdrowie – Światowy Dzień Czekolady źródło zdjęcia:

Mleczna, gorzka, deserowa, biała, a ostatnio także różowa (rubinowa) – jednym słowem czekolada – obchodzi 7 lipca swoje święto. Na ten dzień przypada Światowy Dzień Czekolady.

Czekolada pozytywnie wpływa na nasz nastrój, ponieważ powoduje wydzielanie endorfin – substancji poprawiających samopoczucie i łagodzących ból. W czekoladzie znajdziemy też wiele składników odżywczych, takich jak magnez, potas, wapń, mangan czy żelazo.

O 22 procent wzrosła we Włoszech podczas kwarantanny konsumpcja czekolady; co roku mieszkaniec tego kraju zjada jej średnio ponad 4 kilogramy. Statystyczny Polak w ciągu roku konsumuje ok. 6,5 kg produktów czekoladowych.

Komentarze



    Brak komentarzy