W lutym w Szkole Podstawowej nr 5 w Gołdapi odbyły się kolejne działania promujące zdrowy styl życia i właściwe nawyki żywieniowe w ramach projektu #Trzymaj Formę.
Jednym z wydarzeń był „Dzień Marchewki i Jabłka”, podczas którego uczniowie mieli okazję degustować zdrowe przekąski, takie jak chrupiąca marchewka i soczyste jabłka przygotowane przez uczniów klas piątych.
Odbyły się również zajęcia lekcyjne na temat piramidy żywienia, podczas których uczniowie wykonali plakaty, dowiedzieli się, jak zbilansowana dieta może wpływać na ich zdrowie i samopoczucie.
Dodatkowo, w dwóch klasach przeprowadzono badania wskaźnika masy ciała (BMI) na podstawie zebranych danych u pielęgniarki szkolnej. Ten praktyczny element projektu pomógł uczniom zrozumieć, jak ważne jest utrzymywanie prawidłowej wagi i dbanie o własne zdrowie poprzez aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie.