OGŁOSZENIA

Mali kucharze w Sp3 wypiekali dla Brunia!

Wczoraj w SP 3 w Gołdapi rozpoczęły się zajęcia kulinarne w ramach szkolnego projektu „Mali kucharze”. Inauguracji projektu przyświecał szczytny cel. Dzieci, w ramach pracy Małego Samorządu Uczniowskiego, z wielką ochotą podjęły wyzwanie przygotowania słodkich przekąsek na kiermasz zorganizowany w gołdapskiej „Trójce” dla Brunia Wróbel – synka szkolnej psycholożki – zmagającego się z chorobą.

Dzieci współpracowały w grupach. Trzecioklasiści, wg podanych przepisów, które uważnie czytali, upiekli szarlotkę, placek z brzoskwiniami, drożdżowe rogaliki, babeczki. Pierwszoklasiści zaś, wg ustnych instrukcji, przygotowali galaretki z owocami, bezy i murzynka. Radości nie było końca.

Zajęcia te były znów świetną okazją do utrwalenia matematycznych pojęć, wdrażania do przestrzegania ustalonych zasad, czy kształtowania umiejętności współpracy. Uczniowie zachwycali się unoszącymi się zapachami: cynamonu, wanilii, owocowych aromatów, czekolady czy pieczonych jabłek.

Na widok upieczonych kulinarnych dzieł dzieci mówiły: „Nie mogę się już doczekać jutra”. Zajęcia udało się zorganizować dzięki finansowemu wsparciu rodziców oraz wyposażenia sali w ramach Rządowego Projektu „Laboratoria Przyszłości”.

Wychowawczynie serdecznie dziękują paniom Paulinie Drażbo-Milewskiej, Magdalenie Kamińskiej i Annie Świąder za pomoc podczas zajęć.

Sylwia Kurpios-Sawicka

Emilia Sznurkowska

Proniek
Eko-pal
Sauna
Beauty Space
Rol-Masz
PK Serwis 2023