OGŁOSZENIA

Jedni się nim zajadają, inni go niemal nienawidzą.

Szpinak ma zarówno szerokie grono zwolenników, jak i przeciwników, jednak warto pamiętać, iż posiada on szereg właściwości zdrowotnych. 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku, dlatego warto wiedzieć, jakie ma korzyści oraz w jaki sposób go łatwo i smacznie przyrządzić.

Święto to ustanowiono, aby wzbudzić zainteresowanie tą cenną rośliną, bogatą w różnorakie właściwości. 

Szpinak można spożywać w różnych postaciach:

  • smażonej,
  • duszonej,
  • gotowanej.

 

Ma szereg cennych właściwości. Wyróżnić należy przede wszystkim obecność : 

  • żelaza,
  • magnezu,
  • potasu,
  • fosforu,
  • wapnia,
  • cynku,
  • beta-karotenu,
  • witamin z grupy B, C, K, E, PP,
  • kwasu foliowego.

 

Wymienione wyżej właściwości mają pozytywne działanie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Szpinak działa m.in.:

  • przeciwnowotworowo,
  • przeciwmiażdżycowo,
  • usprawnia pracę układu nerwowego,
  • zmniejszają uczucie łaknienia,
  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • pomaga w krzepnięciu krwi.

 

Zalecany jest m.in. kobietom w ciąży dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko uszkodzenia układu nerwowego płodu.

Warto go jeść w różnych potrawach ze szpinakiem, zarówno jako dodatek do:

  • naleśników,
  • smoothie,
  • sałatek,
  • zup.

 

Jak w przypadku większości warzyw – najlepszy jest szpinak świeży. Dlatego w sezonie lepiej zrezygnuj z mrożonek. Do przyprawienia szpinaku doskonale nadaje się gałka muszkatołowa i biały pieprz. Jeśli wydaje się nam zbyt cierpki, można dodać trochę śmietany.

Najlepszym sposobem przygotowania szpinaku jest ugotowanie go na parze. Sam proces powinien być krótki, wystawienie na działanie wody, światła i temperatury może zniszczyć witaminę C i B.