OGŁOSZENIA

Dziś Dzień Ziemniaka – dlaczego warto je jeść?

W Polsce określany jako kartofel, pyra, ziemniak, brambor, grula. W zasadzie – ziemniak niejedno ma imię. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Ziemniaka.

Do Polski ziemniaki trafiły po zwycięstwie Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. Początkowo uprawiano je jako roślinę ozdobną w ogrodach królewskich. Gdy rozpoczęto podawanie potraw ziemniaczanych w Wilanowie, nie wzbudziły one entuzjazmu. Chociaż niektórzy już wtedy dorobili się na nich wielkiej fortuny. Na wsiach także patrzono z nieufnością na ziemniaki. Początkowo przegrywały one z kaszami i chlebem. Dopiero za panowania Augusta II ziemniaki zdobyły większe uznanie wśród konsumentów i popularność wśród rolników.

Obecnie ziemniaki stanowią jeden z podstawowych produktów żywnościowych w Polsce i na świecie. Powszechność spożywania ziemniaków świadczy o dużych walorach odżywczych i smakowych tego warzywa. W kuchni ziemniaki najczęściej występują pod postacią: puree, frytek, chipsów, klusek śląskich, pyz, placków ziemniaczanych czy naszych słynnych kartaczy ! 

Dlaczego warto je jeść? 

Ziemniaki zawierają znaczące ilości witaminy C, grupy B, błonnik pokarmowy (zapewniający właściwą pracę układu trawiennego oraz dający uczucie sytości na długo), magnez, potas (regulujący prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego) oraz fosfor.