Dziś Dzień Rogalika!

Dziś Dzień Rogalika! źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/photos/chleb-croissant-rano-pasty-puff-1284438/

Pieczywo lub słodkie wypieki w kształcie półksiężyca. Rogale cieszą się ogromną popularnością.

Przekonanie, że inspiracją dla ich kształtu był księżyc, jest błędne. Okazuje się, że rogale wzorowane były na bawolich rogach. Już w czasach pogańskich, słowiańskie plemiona wypiekały nadziewane bułeczki.

Rogaliki, które zjadamy chętnie na śniadanie, są pieczone najczęściej z ciasta drożdżowego. Do ich produkcji wykorzystuje się mąkę pszenną, masło i cukier.

Jeśli głównymi składnikami ciasta będzie mąka pszenna, drożdże i spora ilość masła, otrzymamy rogaliki maślane, często nadziewane dżemem lub budyniem.

Rogale można również zrobić z kruchego ciasta. Ciasto często przekładane jest marmoladą lub dżemem, a rogaliki posypane cukrem lub cynamonem.

Ciasto francuskie to z kolei podstawa francuskich rogali, czyli croissantów. Tradycyjnie takie rogale nie zawierają nadzienia, choć u nas popularne są te z czekoladą.

Najsłynniejsze polskie rogale to rogale świętomarcińskie. Przygotowywane są 11 listopada. Tradycyjnie robione są w Poznaniu i niektórych miastach Wielkopolski. Rogale te robi się z ciasta półfrancuskiego, a nadziewa białym makiem z cukrem, masą jajeczną, orzechami, rodzynkami i polewa lukrem z kandyzowanymi owocami.

Przypominające kształtem rogalik są też słynne chińskie ciasteczka z wróżbą. Według legendy historia ciasteczek sięga XIV wieku. Wówczas to buntownicy mieli zapiekać w nich karteczki z wiadomością o planowanym powstaniu przeciwko Mongołom.

 

Źródło: https://www.kalbi.pl/

 

Komentarze



    Brak komentarzy