Dzień Polskiej Żywności

Dzień Polskiej Żywności źródło zdjęcia:

Rolnictwo, podobnie jak inne branże ucierpiało przez pandemię. W jaki sposób „koronakryzys” wpłynął na rynek spożywczy? Santander Bank z okazji Dnia Polskiej Żywności przyjrzał się tej gałęzi gospodarki.

Dzień Polskiej Żywności obchodzony 25 sierpnia w tym roku ma szczególne znaczenie. „Koronakryzys” wystawił bowiem branżę rolniczą i spożywczą na próbę.

W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł – podsumowuje Santander Bank Polska. 60 procent produkcji pozostaje w kraju, zaś 40 procent lokowane jest na rynkach zagranicznych. Jak zarówno przez ostatnie miesiące, jak i przez ostatnie lata radził sobie ten sektor?

W marcu dynamika sprzedaży detalicznej żywności wzrosła zarówno w Polsce, jak i w UE, pod wpływem gromadzenia zapasów przez konsumentów, co było wywołane niepewnością związaną z pogorszeniem się sytuacji epidemicznej. W kolejnych miesiącach odnotowano jednak gwałtowne spadki. W kwietniu tego roku wartość sprzedaży detalicznej była o 15 proc. niższa w skali roku, i o 10 proc. niższa w porównaniu z marcem bieżącego roku.

Santander po sierpniowej analizie transakcji dokonanych kartami płatniczymi wskazuje jednak, że wydatki na żywność nie tylko wróciły już do poziomu sprzed pandemii, ale też są większe niż w poprzednim roku.

Komentarze



    Brak komentarzy