OGŁOSZENIA

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku- temu deserowi naprawdę ciężko się oprzeć!

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Dzień ten wywodzi się ze Skandynawii, mieszkańcy tego regionu mają wręcz obsesję na temat tych słodkości.

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku, suche lub z ulubionymi dodatkami, zjadane ze smakiem w przyjemny wiosenny dzień albo przy pysznej kawie.

Kształty gofrów są przeróżne. Począwszy od najbardziej tradycyjnej kwadratowej kratki, przez serduszka, po modne ostatnio bąbelkowe rożki. Główne dodatki, bez których nie mogą się obejść te wypiekane na złoty kolor i pachnące latem wafle to bita śmietana, góra świeżych owoców i różnokolorowe posypki lub po prostu niezastąpiony cukier puder.

Jednak jeśli sięgnąć w „nowinki”, znajdziemy polewy zarówno mocno owocowe, jak i o smaku toffi, czy też polewy czekoladowe. Wszystkie smakują i wyglądają wyśmienicie. 

Pogoda za oknem coraz bardziej nas rozpieszcza, na pewno większość z Was ma nadzieję, że tak już pozostanie. Wiosna niesie za sobą mnóstwo przyjemności, na które nie możemy pozwolić sobie w okresie jesienno-zimowym. Mowa tu również o serwowanych „na mieście” pysznościach. Już niebawem właściciele lodziarni otworzą swoje lokale, a my w pełni słońca będziemy mogli zajadać się tymi chrupiącymi słodkościami. 

A tymczasem podłączajcie gofrownicę i przygotujcie te pyszne smakołyki! Koniecznie pochwalcie się nam w komentarzach waszymi wypiekami!