Już za moment nadejdzie wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, najradośniejsze, kwitnące i pachnące święta. Okres przedświąteczny to doskonała okazja do kultywowania polskich tradycji i zwyczajów wielkanocnych.
Dlatego też, uczniowie klasy II SP im. M. Kajki w Grabowie 13 marca 2024 r. udali się do Zespołu Szkół Zawodowych w Gołdapi na zajęciach kulinarne „Wielkanocne wypieki”.
W asyście starszych kolegów z technikum gastronomicznego oraz przy wsparciu eksperta- Pani Małgorzaty Tałejszys, dzieci zagniatały i wałkowały ciasto, formowały różne kształty oraz piekły zajączki, babeczki i mazurki.
Najwięcej radości było podczas lukrowania i ozdabiania. Spotkanie zakończyło się wstępną degustacją słodkości, bo to przecież świąteczne wypieki.
Zajęcia sprawiły dzieciom wielką radość i jednocześnie stały się okazją do kultywowania tradycji w atrakcyjny sposób.
Dziękujemy dyrektorowi ZSZ w Gołdapi panu Piotrowi Bartoszukowi za wieloletnią współpracę i tym samym umożliwienie dzieciom z terenów wiejskich wzięcia udziału w profesjonalnych warsztatach kulinarnych.
SP w Grabowie