24 listopada obchodzimy Dzień Buraka

24 listopada obchodzimy Dzień Buraka źródło zdjęcia: fot. zajadam.pl

Burak to warzywo-cudo, które zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa. Dzięki temu buraki pozytywnie wpływają na wszystko – począwszy od układu krwionośnego przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, aż po hormonalny. Natomiast ogromną zaletą buraków jest ich mała kaloryczność – bo jedynie około 46 kalorii w 100 gramach tego warzywa. Dziś obchodzimy Dzień Buraka.

Buraki zawierają mnóstwo białka, dobrych tłuszczy, węglowodanów, błonnika, substancji mineralnych takich, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą.

Buraka można wkomponować w codzienne menu w wielu formach, rozpoczynając od surowej, poprzez formę kiszoną, zasmażaną, aż na zupach i chłodnikach kończąc. Do tego dodajmy też surówki czy wysokiej jakości soki i smoothies, w których burak może być jednym ze składników. 

Komentarze



    Brak komentarzy